Bylinková zahrada v kuchyni – co a jak tam pěstovat?

- Reklama -zeny
- Reklama -i60

Snad každý z nás má rád vůni bylinek. Jsou skvělým pomocníkem při vaření, dokáží jídlům dodat to správné kouzlo a navíc jsou velmi zdravé.

Jejich pozitivní vliv na organismus známe všichni, ale jak si vypěstovat bylinky doma v kuchyni? Nepotřebujete k tomu ani zahradu a dokonce ani balkon. Máme pro vás pár skvělých rad, se kterými si doma zvládnete vykouzlit bylinkovou záhradu.Okrem toho, že vám provoní celý byt, svou krásou dodá kouzlo i vašemu interiéru.

V tomto článku se dozvíte jak si doma pěstovat bylinky, které využijete nejvíce co se gastronomie týče, ale i jako přísadu do bylinných čajů nebo jako pomocníky při léčení.

máta
Bylinka, která patří asi mezi nejoblíbenější. Dá se použít do drinků, čajů, salátů a navíc má příznivý vliv na náš organismus. Je skvělým pomocníkem při trávicích potížích nebo nachlazení.

Nejlepší možností jak si vysadit mátu je se sazenic. Rostlinka má ráda vlhkou půdu, takže sazeničky vložte do květináče ve vzdálenosti nejméně jedné 30 centimetrů. Výhodou výsadby v bytě je, že mátu můžete sázet kdykoliv. Rada má propustnou, hlinito – písčitou půdu. Co se umístění týče, má ráda prostředí kde ráno dopadá sluníčko a odpoledne stín. Celkově se jí bude dařit v polostínu a při teplotě okolo 20 stupňů. Aby máta rostla, nezapomínejte pravidelně sbírat její listy, zastřihovat ji a zalévat vždy tak aby byla vlhká.

Pokud se vám máta krásně rozpočítat její listy můžete nechat přirozeně vysušit a použít i během zimních měsíců.

V kuchyni a v přípravě jídel netřeba mátu příliš kombinovat s jinými bylinkami, protože její specifická vůně a chuť vyniknou samy o sobě.

Tato jinak nenáročná bylinka je skvělá ve všech ohledech.

oregáno
Další bylinka je známá už se starého Egypta kde jí byly připisovány léčivé účinky využívány při náboženských rituálech. Její přítomnost má vyvolat štěstí a optimismus.

V dnešní době patří spíše do kuchyně co se středomoří týče ale její využití je široké i u nás. Oregáno má několik druhů no na pěstování doma v květináči je najvhodnješie Oregano compactum. Je to v podstatě malý keř, který kromě toho, že vypadá, tak i chutná výborně.
pěstování
Oregáno libuje sušší půdu, písečnou. V bytě ho umístěte na slunné místo a zvolte raději větší květináč, protože tato bylinka má ráda dostatokmiesta. Pozor však na průvan. Ten v lásce nemá.

Bylinka nepotřebuje velkou starostlivoť. Netřeba ji ani často zalévat a snese i delší období sucha. Základem pro jeho růst je však pravidelné zastřihávání, tak se vám příliš nerozšířil a bude se udržovat v kondici protože tahání za sluníčkem tuto rostlinku zbytečně vysiluje.

Nejvíce vonných silic vylučuje oregáno dopoledne kolem 11 hodiny, tehdy je i nejlepší ho sklízet a sušit. Chcete-li použít oregáno čerstvé, můžete ho stříhat vždy když potřebujete no třeba stříhat nové lístky, tak alespoň rychleji dorostou.

Jeho chuť oceníte v salátech, těstovinách, v přípravě marinád a podobně. Kromě toho má vynikající působení i na náš organismus. Oregáno má silné protizánětlivé a antibiotické účinky, podporuje trávení nebo tlumí nespavost.

S oregána si umíte udělat i olej, který patří k účinným přírodním antibiotikům a dokonce se používá i na boj proti plísním a bakteriím.

tymián
Tato bylinka je známá více než 4000 let. V jižnějších zemích roste v hojném počtu na loukách nebo v lesích. U nás ji převážně v interiéru.

pěstování:
Tymián pěstujeme se sazenic. Nejlepší jsou začátkem května, tehdy jsou totiž nejsilnější. Na spodek květináče si dáme drenáž. Klidně v podobě kamínků. Pokud sázíte přímo se semen, pořádně je zatlačte alespoň 40 centimetrů do země. Tymiánu se bude dařit v kamenité a sušší půdě. Nepotřebuje mnoho živin. Vyhněte se těžké a vlhké půdě. Tam se mu dařit nebude.

Sluníčko má rádo přímé no není přítel s průvanem stejně jako při Oregánu. Protože tymián není odolný vůči zimě, v kuchyni se mu bude dařit celoročně.

Nikdy ho nehnojte. Nepotřebuje to a ztratil by svou specifickou vůni. Pokud budete tymián sklízet pravidelně zabráníte tak jeho zdřevnatělých a budete se s jeho úrody těšit pravidelně. Tuto bylinku můžete také konzumovat sušenou i čerstvou.

Využití v kuchyni je velmi široké no opatrně, jeho specifická vůně je velmi výrazná. Léčivé účinky tymiánu můžete zužitkovat při revmatismu, léčbě dýchacích cest nebo cukrovce. Tymián má dokonce antiseptické účinky a také je zařazení do přírodních antibiotik.

bazalka
Bylinka, která je specifická zejména pro italskou kuchyni no patří její určitě přední místo co se týče oblíbenosti.

Bazalka má několik druhů, v obchodě si můžete zakoupit semena minimálně deseti z nich. Každý druh je specifický a slouží na různé úpravy jídel no obecně je bazalka univerzální bylina, která se hodí do salátů, pomazánek nebo ji dokonce můžete jíst v neupraveném stavu. Chutná skvěle.

- Reklama -i60

Rady a Návody

- Reklama -pr clanky

Redakční výběr

- Komerční sdělení -ekonom